За покликом отчої землі

Вже тридцять років поспіль у першу неділю після свята Трійці у Перемишлі –польському прикордонному місті, відбувається багатолюдна хода до українського військового цвинтаря у селі Пикуличі, де у 1918–1921 роках розташовувався табір для військовополонених Української Галицької армії (УГА), вояків армії Української Народної Республіки (УНР). Сотні з них через умови утримання, які називають нелюдськими, померли там. Потім на тому цвинтарі були поховані івоїни Української повстанської армії (УПА)
23 червня уже традиційно свято розпочалося Святою Літургією у Кафедральному соборі Святого Івана Хрестителя у Перемишлі. Торжества очолив Архиєпископ і Митрополит Перемисько-Варшавський Євген Попович.

Опісля вулицями Перемишля хода, в якій узяли участь сотні людей, пройшла до Пикулицького цвинтаря у супроводі військового оркестру Академії сухопутних військ зі Львова. До української ходи приєднались поляки, приятелі України, які вважають, що про історичну пам’ять треба говорити лише мовою порозуміння, а не ненависті.

Вперше марш на честь українських воїнів відбувся у першу неділю після свята Трійці у 1921 році за ініціативи греко-католицького єпископа Йосафата Коциловського. У радянський час комуністична влада заборонила вшанування загиблих українських воїнів. Лише у 1990 році представники громадськості зі Львова та Перемишля знову відродили ходу.

Люди приїжджають  у Пикуличі не тільки, щоб вшанувати полеглих воїнів, а ще й тому, бо саме на тих теренах проживали їх предки: батьки, дідусі та бабусі. Нащадків кличе на етнічні землі пам’ять про рідних і близьких.

Для українців Польщі, а також для тих, хто був примусово виселений у 40- роки з Польщі в Україну, це не просто відродження традиції, але українське національне свято.

Поодинокі представники польських радикальних організацій у різних місцях на вулицях Перемишля під час ходи стояли з плакатами – «Жодних символів бандерівців і УПА на теренах Польщі», «Волинь пам’ятаємо. Людиновбивство, здійснене ОУН, УПА». Поліція Перемишля не допустила до жодного конфлікту і провокації. Однак значно більше мешканців міста, аніж у попередні роки, дивились за ходою українців із вікон і балконів своїх будинків або ж зупинялись на вулицях.

У ході вулицями Перемишля і в панахиді взяли участь представники дипломатичних установ України у Польщі, делегації товариств «Надсяння», «Лемківщина» з усіх районів Львівщини та Львова, Івано-Франківщини та Тернопільщини, рідні петлюрівців, які померли у таборі, українське Об’єднання українців у Польщі.

Коментарі

Коментарів ще не має

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *