СПРАВЖНІ СКАРБИ – ДОБРІ ДІЛА

Музей “Бойківщина” цього тижня приймав найменших відвідувачів. У День святого Миколая сюди запросили усіх бажаючих відвідати художній майстер-клас. Прийшли й їхні батьки. Були і просто зацікавлені особи. Розпочали свято з молитви до Чудотворця, яку прочитав о. Тарас Рисей.

Лунали колядки у виконанні студентів ІІІ курсу хорового відділення Самбірського коледжу культури і мистецтв. 
О. Тарас Рисей завжди має цікаві історії, особливо для малечі. Не винятковою стала і ця зустріч. Розказував про святого Миколая, його життя та добрі справи. Що з того правда, а що вимисел людей, легенда, вже й важко відрізнити. Розповів, як ще немовлям Миколай відмовлявся від їжі по середах і п’ятницях. А протягом усього життя вважав найкращим своїм другом Господа нашого, намагався бути подібним до Нього. Найбільше прагнув добра та любові. Миколай був небідною людиною. “Я маю багато добра від Бога, – розповідає о. Тарас від імені Святого, – та скільки б не мав багатства, все колись залишу. Справжніми скарбами є лише добрі діла. За ними судитимуть мене”. А тому усі свої маєтки Миколай роздавав тим, хто найбільше того потребував. Та й робив це таємно, щоб лише він один знав походження того подарунка. Розповів священик, як у наші дні трапляються дива, як щира молитва допомагає у скрутну годину. Часом уві сні можемо побачити підказку, а деколи нізвідки до нас приходять певні люди, щоб надати допомогу. Потрібно лише по-справжньому вірити.

Уперше цього разу в музеї його працівники Наталя Когут та Галина Мартинович-Чип разом з Тетянкою та Андрієм Фургальцями показали невелику виставу, як зустрічають Різдво у бойківській родині. Присутні довідалися про давні народні традиції.

Усі бажаючі розповідали вірші та співали пісні про Різдво, колядки. Особливо ж хочеться відзначити Даміра Леня та Анну Трачук, які попри свій зовсім юний вік надзвичайно емоційно, виразно прочитали глибокі за змістом вірші про Миколая, Україну, чим викликали неабияке захоплення глядачів.
Звісно, що за свої старання кожен отримав солодку винагороду. А після цього усі разом виготовляли “миколайчиків” за допомогою спеціальних художніх технік. Майстер-клас для малечі провела кримська художниця, яка тепер мешкає на наших теренах – Анна Тимофеєва.

Світлана АНДРЕЙЧИКОВА

Коментарі

Коментарів ще не має

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *