Курбаса-1

«Достойний чину,вірний церкві»

Під такою назвою у вщерть заповненому приміщенні Мистецького музею Леся Курбаса м.Самбора 5 лютого відбулося відкриття виставки з нагоди 105-ї річниці від дня народження о.ЮСТИНА РОМАНА,ЧСВВ та 400-ліття Василіянського чину.

Відкриваючи виставку, завідувач музею Любов Тепла сказала, що ми вшановуємо душпастиря, якому прийшлося працювати у тяжких умовах підпілля, та запросила до слова о.Макарія Леніва, ЧСВВ. Він зазначив, що символічно  виставка відбувається у ювілейний для Василіянського чину рік. В пам’ять про о. Юстина отці-василіяни Назарій Лех, Макарій Флячок, Макарій Ленів, Теодор Лев, Юстин Мидзга, Йосафат Попович, які прибули на цей захід відправили панахиду. У своєму слові о. Лех наголосив на жертовності отців-василіян у часи комуністичного режиму. З матеріалами експозиції ознайомив присутніх автор виставки Степан Павлішак.

Біографічні дані про о.Романа представила Марія Пекінчак та заспівала у дуеті з Лесею Мигалик його улюблену пісню «О, Пречиста, благодати повна» і згадала слова, які він часто повторював: «Ми маємо бути в небі, ми можемо бути в небі, ми мусимо бути в небі». Автор книги «Катакомбна церква» Микола Петрущак, один із перших хто висвітлював діяльність о.Юстина, згадав про свої зустрічі з ним. Щирими споминами про о. Романа ділилися Ірина Романишин, Марія Яциник, Ганна Мураль, Марія Лушнікова, яка присвятила йому свою поезію. Враженнями від виставки поділився о. Василь Мазур. У завершальному слові внучата племінниця о. Романа Марія Ванів від себе і від своєї родини щиро подякувала всім, хто долучився до проведення такого потрібного заходу, поділилася споминами із дитинства про о. Юстина і представила «Кобзар» Т.Шевченка, яким він користувався і на якому залишив свій автограф.

Між виступами звучали духовні твори та колядки у виконанні дитячого хору «Світанок» церкви Різдва Пресвятої Богородиці, тріо –Леся Мигалик, Роман Матіїв, Марія Пекінчак, дуету-Ірина Козлова (скрипка), М.Пекінчак (віолончель). А народний ансамбль «Юш мелем» із с.Нагірне виконав лемківські пісні.

Коментарі

Коментарів ще не має

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *