Нова служба оцінюватиме якість освіти у навчальних закладах.

У приміщенні районної ради керівники закладів освіти міста та району зустрічалися з заступником начальника Управління Державної служби якості освіти Романом Монастирським. Служба розпочала свою роботу не так давно, метою її роботи є не просто інспекція (перевірка) шкіл, а й виявлення недоліків роботи та надання допомоги для усунення їх у вигляді відповідних висновків, рекомендацій. Таким чином внутрішній контроль за якістю освіти здійснюватиме дирекція навчальних закладів, а зовнішній – Державна служба. Саме їй тепер належить провести інституційний аудит серед загальноосвітніх шкіл, дошкільних та позашкільних закладів освіти.
Роман Монастирський закликав директорів навчальних закладів переказати членам колективів пропозицію щодо зголошення стати партнерами служби, а саме сприяти аудиту у якості експертів. На сайті Управління Державної служби якості освіти є вимоги щодо цієї посади. Так, експертом може стати людина, яка має вищу педагогічну категорію, працювала заступником директора не менше трьох років. Перевагу, при тому надаватимуть молодим фахівцям. Для затверджених експертів буде організоване відповідне навчання. Також відзначив виступаючий, що на Самбірщині є потреба у 50-ти таких експертах для здійснення оцінювання. Якщо не зголосяться місцеві охочі, тоді служба якості направить працівників з інших районів чи області для проведення аудиту.
Відомо, що у нашому місті першим навчальним закладом, у якому проведуть інституційний аудит та оцінять якість освіти за 4-бальною системою, стане СШ № 1 імені Тараса Шевченка.
Враховувати для виставлення оцінки будуть кілька факторів:

  • 1)Першим з них є освітнє середовище, тобто місце, де триває освітній процес. Тут важливою буде кількість та якість кабінетів, організація харчування тощо аж до вигляду огорожі.
  • Як реалізується інклюзія для дітей, котрим вона необхідна, наявність булінгу не лише серед дітей, а й серед дорослих теж впливатимуть на висновки експертів.
  • Ще одним фактором є система оцінювання учнів: її доступність, прозорість
  • Кадрова політика та дотримання етичних норм також важливі.
  • Додатковим плюсом буде участь у експертному оцінюванні самих членів педагогічного колективу.

При отриманні оцінки якості найважливішим за словами представника відповідної служби є співпадіння думки керівника закладу з оцінкою експертів. Тобто, щоб директор адекватно визначав якість освіти у закладі, його оцінка має бути близькою до висновків експертів. Результати аудиту у формі висновків та рекомендацій у письмовому вигляді отримує керівник навчального закладу. Рекомендації мають бути виконані у певних часових межах, проте є можливість і оскаржити їх.
Роман Монастирський докладно розповів як буде проводитися інституційний аудит, за якими критеріями, хто складе групу експертів, а також хто має право ініціювати такий аудит. Адже за планом перевірка буде здійснюватися раз на десять років. Проте на вимогу – не частіше ніж раз на два роки.
Загалом же дізнатися, яких перевірок чекати в організації, установі і коли вони будуть, можна на сайті служби у інтегрованій автоматизованій системі державного нагляду (контролю).

Коментарі

Comments are closed.